Een dagje ronddwalen in paleis het Loo en de paleistuinen kan inspirerend werken. Een educatieve dag met mooie verhalen voor het hele gezin.
Om te beginnen is er de paleistuin, die al 335 jaar hetzelfde is als wanneer deze in de 17e eeuw werd aangelegd. In 1686 Lieten Willem de derde en Mary de tweede, Paleis het Loo bouwen. En daarbij werd de prachtige Baroktuin aangelegd. Tuinbeelden en fonteinen hadden allemaal een een betekenis. De tuin moest een symbool zijn voor het paradijs op aarde. Een perfecte schepping..
De symmetrie die je in deze tuin ziet, staat voor overwinning op de natuur. Deze tuin gaf aanzien aan de koning. Met de combinatie visie, geld en doorzettingsvermogen kon deze wonderbaarlijke baroktuin ontstaan. Bijzondere planten, bloemen en spuitende fonteinen vertellen iets over het aanzien van dit koningspaar. Op deze manier lieten zij hun macht zien.
Deze tuin is fantastisch om een mooie wandeling door te maken en de symmetrie te bewonderen. Kijk, wat voor planten er staan en bewonder de elementen die aan de tuin zijn toegevoegd. Ook de bloemen en planten hebben een betekenis. Zo staat de tulp symbool voor rijkdom en de klimop voor de liefde van het vaderland. De sinaasappelbomen staan symbool voor het Huis van Oranje Nassau. Tuinliefhebbers zullen genieten van deze prachtig aangelegde barokke tuin.
Het is sinds 37 jaar geleden een museum en wordt dus niet meer bewoond. Je kunt je sinds die tijd vergapen aan al het mooie wat in dit paleis al jaren hangt en staat. Schilderijen, meubels en alle aankleding is uit de 17e eeuw. Om alles in goede staat te houden was een verbouwing hard nodig. Klimaatinstallaties werden opnieuw aangelegd en asbest verwijderd. Er kwam wifi en liften werden aangebracht. Een museum is natuurlijk iets anders dan een huis waar in gewoond werd.
Wilhelmina heeft heel haar leven van Paleis het Loo gehouden. Zij noemde het haar thuis. Ze woonde er als kind met haar ouders Koning Willem de derde en Koningin Emma.
Wilhelmina had het mooiste speelgoed wat je je maar kon bedenken. Of ze daar altijd zo gelukkig mee was…Ravotten was voor koningskinderen uit den boze. Ze werden meer behandeld als een kleine volwassene.
Koningin Wilhelmina woonde in haar volwassen leven samen met haar man Prins Hendrik en de kleine Juliana gedeeltelijk op Paleis het Loo. Ze liet het paleis naar eigen smaak herinrichten. Zo is de badkamer van haar vader omgebouwd tot toiletkamer. Een fantastisch vertrek wat sinds de verbouwing weer is te zien.
Wil je meer verhalen horen en lezen over Koningin Wilhelmina? Bezoek dan de website van Paleis het Loo.
Medewerkers van paleis het Loo hebben allemaal een favoriet schilderij of ander object. Zo heeft medewerker Steven aan het Rot als favoriet de witte galalijkkoets. Hier werd Koningin Wilhelmina en haar man Hendrik in ten grave gereden. De koets dateert uit het jaar 1920 en is te bewonderen in de stallen van het paleis.
Het bloemstilleven is een schilderij wat erg wordt bewonderd door de bloemiste van het Paleis. Dit schilderij kun je vinden in de kleedkamer van Mary de tweede. Johannes Lotijn was de kunstenaar die dit 17e eeuwse boeket heeft vastgelegd op het doek.
Het keukenkeldertje
Het keukenkeldertje is nu, na de verbouwing, weer te bekijken. Het keldertje is jaren gesloten geweest maar nu weer in ere hersteld. Het is een echt authentiek 17e eeuws vertrek, wat werd gebruikt door prinses Mary II Stuart.
Bovenstaande tips zijn nog maar een heel klein stukje van wat kan worden gezien in het Paleis. Het paleis bezoeken is écht bijzonder en geeft een kijkje in de tijd dat de Oranje’s er gebruik van maakten. Na de verbouwing is het nog authentieker en interessanter geworden. Ben je nieuwsgierig geworden, klik dan voor het bestellen van tickets op deze link.