Barneveld op de Veluwe

Bruisend Barneveld

Wie Barneveld hoort, denkt waarschijnlijk aan kippen! Het dorp is dan ook wereldwijd bekend vanwege de vele pluimveehouderijen. Maar op het gebied van “de kip en het ei” is hier voor de vakantieganger ook veel leuks te beleven! Denk bijvoorbeeld aan een heuse “Kippenrally”, een bezoekje aan het Kippenmuseum of boek een nachtje op de boerderij met een verse eitje. Echter ballonvaren, winkelen, over de markt struinen of de Giro di Barneveld fietsen zijn ook fantastische opties voor een leuke tijd.
Van harte welkom in Barneveld!

Geschiedenis

Het dorp bestaat al sinds 1333. In museum Nairac kun je historische vondsten uit de geschiedenis bewonderen. Barneveld breidde zich in de loop van de tijd steeds verder uit en werd een belangrijk handelscentrum maar kreeg nooit de stadstatus. Het dorp kende in de vroegere geschiedenis zelfs een echte held namelijk Jan van Schaffelaar die van de kerktoren sprong om zijn maten te redden!

Ligging & verblijf

Barneveld ligt in Gelderland, in de prachtige regio van de Gelderse Vallei en wordt begrensd door de Veluwe. Het dorp wordt omzoomd door bos, hei en een interessant bekenlandschap. Het dorp bestaat uit 9 dorpskernen te weten Barneveld, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Stroe, Garderen, Voorthuizen, De Glind, Terschuur en Zwartebroek.
Barneveld is zowel per auto als per trein uitstekend bereikbaar. Daarnaast zijn er goede busverbindingen met o.a. Apeldoorn en Amersfoort.
Van oudsher kwamen toeristen graag naar de vele mooie natuurcampings in deze regio.
Maar vandaag de dag kun je ook een verblijf boeken in een luxe hotel, een ecolodge in het bos, een B&B in de boomgaard of zelfs slapen in een authentieke hooiberg.
Keuze genoeg en voor ieder wat wils!

Zien & doen

Bij velen onbekend maar… Barneveld heeft ook naam op het gebied van wielrennen, in 2016 startte de Giro d’Italia namelijk in Gelderland! Zo kwam Barneveld op het idee voor een eigen wielerronde de “Giro di Barnveveld”. Een aanrader voor de echte fietsliefhebber!

Voor kinderen is het Klimbos in Garderen een stoer uitje. Het parcours ligt op maar liefst 25 meter hoogte maar is volkomen veilig voor de kids door een speciaal zekeringsysteem.

Een werkelijk unieke belevenis voor jong en oud is een ballonvaart over Barneveld en omgeving. Jaarlijks wordt er zelfs een spectaculair “ballonfiesta” gehouden. Het uitzicht over de Gelderse Vallei is fenomenaal! Tot slot als tip: de schuurverkopen in en rondom het dorp zijn een eldorado voor koopjesjagers.

Natuur

De unieke ligging tussen de Gelderse Vallei en de Veluwe zorgt voor een zeer gevarieerd landschap. In en rond Barneveld zijn maar liefst 20 wandelroutes te vinden. Klompenpaden, historische routes, landgoederen, bossen, hei en zelfs heuvels zijn hier een paradijs voor de echte wandelliefhebber. Verder vindt je hier nog diverse meren en wildobservatieposten. In de winter kan zich in deze regio een heel bijzonder natuurfenomeen voordoen namelijk “ijshaar”. Dit ontstaat op dood beukenhout door een combinatie van vorst en luchtvochtigheid en is zeer fotogeniek!

Kortome en weekendje of weekje Barneveld is van harte aan te bevelen dus graag tot ziens!!!