Ede op de Veluwe

Leuke, leerzame uitstapjes in Ede en omgeving

In de provincie Gelderland, in het westen van de Veluwe ligt Ede. Deze middelgrote stad heeft een levendig centrum met talrijke terrasjes, winkels en restaurants. Ede wordt omringd door natuur, waar heerlijk gewandeld en gefietst kan worden. Op het gebied van kunst, geschiedenis, cultuur of gewoon als gezellig gezinsvermaak heeft de regio ook veel te bieden. Het aanbod is groot en gevarieerd. Een (heel) kleine greep uit het grote aanbod, passeert hieronder de revue.

Zandsculpturenfestijn in Garderen

Elke zomer (van april tot oktober) wordt het Zandsculpturenfestijn georganiseerd in de Beeldentuin van Garderen. De imposante en verrassend gedetailleerde sculpturen worden gemaakt door verschillende kunstenaars die alleen van zand gebruikmaken. Elk jaar worden de zandsculpturen gecreëerd in de sfeer van een bepaald thema.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe en Het Nationaal Park Veluwezoom zijn de twee befaamde parken in de regio. Het Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft een oppervlakte van circa 5400 hectare. Het park heeft dan ook ingangen op meerdere locaties: Schaarsbergen, Otterlo en Hoenderloo. Houd er rekening mee dat er entreegeld betaald moet worden als je dit park bezoekt.

Het landschap met bos, gras en heide en de diverse rondlopende dieren, blijft voor jong en oud fascinerend. Met het entreekaartje krijg je gratis toegang tot het museum Museonder. In dit ondergrondse museum kom je nog meer te weten over de geologische processen van het park die op dat moment, terwijl jij daar staat, plaatsvinden. In het bijbehorende bezoekerscentrum begint het Natuureducatie pad. Dat is een wandeling die voor het hele gezin erg leuk is. Verwonder je over de loslopende edelherten, zwijnen en vossen. Door de biodiversiteit van het park kun deze dieren hier leven. In het park worden speciaal voor kinderen ook speurtochten en safari’s met boswachters georganiseerd.

Kröller-Müller Museum

In het bovengenoemde Nationale Park De Hoge Veluwe ligt het Kröller-Müller Museum dat in 1918 werd opgericht. Het echtpaar Helene Müller en Anton Kröller bracht hier zo’n indrukwekkende kunstcollectie bijeen, dat het kunstmuseum nu al jaren een wereldberoemde naam heeft. Dat is niet gek met kunstwerken van onder meer Van Gogh, Picasso en Mondriaan. Naast het museum is een beeldentuin van 25 hectare groot. De beeldentuin is een prachtig park waar je wandelend kunt genieten van de moderne kunstwerken.

Kinderpretpark Julianatoren

Vlakbij Apeldoorn ligt het themapark Julianatoren. Dit pretpark heeft ruim zestig attracties en een aantal speeltuinen. Het is daardoor geschikt voor kinderen vanaf drie jaar en voor grotere kinderen (in de basisschoolleeftijd) die meer spanning aankunnen. Er is ook altijd een animatieteam aanwezig en gedurende het hele jaar worden er shows gegeven.

Vaderlandse geschiedenis in Paleis Het Loo

Ook vlakbij Apeldoorn ligt Paleis Het Loo. De koninklijke familie heeft eeuwenlang tot in de jaren zeventig, hier hun zomervakantie doorgebracht. Er valt veel te leren over het koningshuis door de eeuwen heen. Op het fraaie landgoed kan (en mag) je een flinke wandeling maken. In de stallen staan de historische rijtuigen, oldtimers en sledes van de koninklijke familie geparkeerd om door jou bezichtigd te worden.

Dierentuin Burgers Zoo

Dierentuin Burgers Zoo ligt vlakbij Arnhem. Deze dierentuin is verdeeld in zes thema’s:

  • Bush
  • Desert
  • Mangrove
  • Ocean
  • Rimba
  • Safari

In deze themagebieden zijn ecodisplays te vinden. Een ecodisplay is een nagemaakte themawereld, waarin de focus ligt op een bepaald ecosysteem. Je krijgt hier een levensechte indruk van de natuur en de landschappen inclusief dieren. Het is zo realistisch nagemaakt dat het voelt alsof je daadwerkelijk in de savanne of jungle bent. Een bijzondere (leerzame) ervaring voor jong en oud. Speciaal voor de kleine kinderen zijn er speeltuinen. In de zomer worden er in dit dierenpark shows en evenementen georganiseerd.