Heerde op de Veluwe

Waar ligt heerde?

Heerde is een plaats in Gelderland en is gezegend met haar ligging tussen de Veluwe en de IJsselvallei. Het plaatsje leent zich dan ook uitstekend om van hieruit deze mooie verschillende natuurgebieden te ontdekken. De gemeente Heerde bestaat uit de dorpen Wapenveld, Werven, Vorchten, Veessen, Hoorn en Berghuizen. Door de ligging aan de A50 op een kwartier rijden vanaf Zwolle is Heerde prima te bereiken met de auto. Aangezien Heerde geen treinstation heeft, zijn reizigers met het OV afhankelijk van de streekbussen die Heerde aandoen. Behalve het ontdekken van de mooie natuur rondom Heerde, komen cultuurliefhebbers hier ook absoluut aan hun trekken. Heerde herbergt kasteel Vosbergen met het uitgestrekte landgoed dat toegankelijk is voor publiek terwijl de IJsselvalei nog veel meer historische bezienswaardigheden heeft. Lees verder wat Heerde jou allemaal voor moois te bieden heeft.

De natuur rondom Heerde

Heerde bevindt zich in een uitgestrekt landschap dat wordt gekenmerkt door een grote diversiteit. Hier begint de Veluwe dat zich helemaal uitstrekt tot aan het zuiden bij Arnhem en Ede. De heuvelachtige graslanden worden opgesierd door de vele uitgestrekte bossen en heidelandschappen die het landschap her en der door de Noord Veluwe doorkruisen. Hier onderneem je de prachtigste wandelingen waarbij je eindeloos geniet van het groen en de kleurenfestijnen die de heide voor jou in petto heeft.

Aan de oostzijde van Heerde ligt de IJsselvalei met haar vele uiterwaarden en alle trekvogels die zich hier prima thuis voelen. Tussen Heerde en Epe liggen de Renderklippen, een prachtig natuurgebied dat wordt gekenmerkt door de vele hoogteverschillen. En de aanwezigheid van bijzondere dieren zoals de adder, de gladde slang, de ringslang en de zandhagedis. Wie weet kom je hier de kudde van 150 schapen wel tegen die onder de hoede van een echte schaapsherder de Renderklippen afgraast om op een natuurlijke manier bebossing tegen te gaan.
Recreatie in Heerde

Met het Heerdestrand biedt Heerde de zonaanbidder en strandliefhebber het mooiste strand van Gelderland om optimaal te genieten van de zomer. Het schone en heldere water van het Heerdestrand biedt in de heetste zomers verkoeling en het strand rondom het water is opgebouwd uit twee lagen. Aan het water lig je op fijn zand en iets verder van het water ligt een heerlijke grasmat waar je kan zonnebaden. Het gehele Heerdestrand is omgeven door bossen waardoor je altijd wel ergens een plekje in de schaduw kan vinden. Mits je op tijd bent natuurlijk, want het populaire Heerdestrand trekt van heinde en verre bezoekers.

Wil je liever iets actievers doen? Pak dan de fiets of mountainbike en verken de hierboven besproken Renderklippen. Het heuvelachtige gebied leent zich uitstekend voor de mountainbiker om te ontdekken met de uitdagende MTB-routes die hier dwars doorheen lopen.

Historie vanuit Heerde opzoeken

De IJsselvallei ten oosten van Heerde staat bol van de cultuurhistorische pareltjes. Vanuit Heerde bereik je eenvoudig de oude Hanzesteden Zwolle, Kampen en Hattem. De gloriedagen van de Gouden Eeuw zijn in de Hanzesteden nog steeds zichtbaar. Waan je in de Middeleeuwen wanneer je door de eeuwenoude steegjes en straatjes loopt terwijl je Middeleeuwse zoals kerken en huizen bezichtigt.

Net buiten Heerde vind je het Kloosterpad dat zich een weg baant door het Kloosterbos om je uiteindelijk naar het oude klooster Hulsbergen te voeren. Als je meer wilt weten over de vroegste geschiedenis van de streek en het ontstaan van het gebied, breng dan een bezoek aan de oude molenaarswoning op Vrieze’s Erfgoed. In de molenaarswoning bevindt zich een bezoekerscentrum dat je voorziet van alle informatie over deze streek. Het historische hoogtepunt van Heerde is landgoed en kasteel Vosbergen. Het kasteel is weliswaar niet van binnen te bezichtigen, maar je mag je wel begeven op het landgoed en het prachtige aangrenzende park.