Ermelo op de Veluwe

Ermelo, omgeven door bedrijvigheid, bos en strand

Ermelo; natuur, rust en ruimte, maar ook een bruisend centrum
Als je hoort ‘deze plaats heeft de Veluwe in de voortuin en het strand in de achtertuin’ dan moet het wel over Ermelo gaan. Dit groene levendige dorp met (anno 2020) ruim 27000 inwoners, ligt in het noordwesten van de Veluwe, tussen Putten en Harderwijk in. Het centrum is bruisend, maar er is ook veel rust en recreatie in de veelzijdige natuur te vinden. De gemeente van Ermelo heeft een gunstig klimaat voor ondernemers. Ook de diverse zorginstellingen en Defensie zorgen voor een groot deel van de werkgelegenheid.

Luxe landgoed en het kleinste stadje van de Benelux

In het Leuvenumse Bos is Landgoed Het Roode Koper te vinden. Het restaurant van dit luxe hotel is in 2015 bekroond met een Michelinster. Er kan hier geluncht, gedineerd en overnacht worden. Voor ruiters zijn speciale arrangementen. Vanaf het landgoed starten diverse wandelroutes dwars door de Veluwse bossen. Als je geluk hebt, tref je tijdens de wandeling een edelhert, wildzwijn of een ree aan. Besef dat je op dat moment langs de langste beek van de Veluwe loopt.

Niet ver van Het Roode Koper ligt het kleinste stadje van de Benelux: Staverden. Dit stadje kreeg in 1228 stadsrechten. Er waren dan ook ambities om hier een bloeiende stad van te maken. Dat is nooit doorgezet, maar het piepkleine Staverden werd hiermee wel officieel een stad. Ook vanuit Staverden zijn mooie wandelingen in de omliggende bossen te maken.

Via de schaapskooi naar het mystieke Speulderbos

De schaapskooi aan de Ermelosche Heide is met zo’n 300 schapen, één van de grootste van Gelderland. Je mag niet in de kooi komen, maar de deuren staan wagenwijd open, zodat je toch de schapen en lammetjes (als je goed getimed hebt) kunt bewonderen. Bij het bezoekerscentrum van de schaapskooi kun je met een drankje nagenieten. Vlakbij de schaapskooi ligt het restaurant Boshuis Drie. Dit restaurant met terras bevindt zich in een prachtig nostalgische boerderij. Aan de rechterzijde van Boshuis Drie leidt een pad naar een kleine natuurcamping. Als je deze camping oversteekt, kom je in het Speulderbos met de dansende bomen. Ooit van een fotogeniek bos gehoord? Het Speulderbos schijnt er één te zijn. Er werd hier vroeger gekapt voor de scheepsbouw, maar onhandige kromme bomenstammen lieten ze staan. Het resultaat is een prachtig bos vol met kronkelende bomen. Het is één van de oudste bossen van Nederland en wordt als het mistig is ook wel eens als mystiek ervaren. Via dit bos kan naar het Solse Gat (Solsche Gat) gewandeld worden. Dit gat is eigenlijk een enorme leemkuil. De kuil is ontstaan door Veluwse boeren die daar eeuwen geleden, hun leem afgroeven. Door de moerassige bodem is hier een eigenaardig soort plantengroei ontstaan.

Naar het strand en een sloep huren

Jachthaven Strand Horst is de ideale uitvalbasis om met een (gehuurde) sloep het Wolderwijd te gaan verkennen. Bij de eilandjes midden in het Wolderwijd, kan aangemeerd worden. Je kunt ook doorvaren naar de historische Hanzestad Harderwijk en aanmeren nabij de gezellige drukke boulevard.

Leergierige bierliefhebbers en nostalgische boekenwurmen

Ben je toe aan een binnenactiviteit en houd je van een biertje, dan is een bezoek aan Burg Bieren interessant (en smakelijk). In 1995 werd in de brouwerij voorzichtig met een vat van 60 liter begonnen. Dat was toen… inmiddels is dat enorm gegroeid. Tijdens de rondleiding in de brouwerij, leer je een hoop over bierbrouwen en over de geschiedenis van Burg Bieren. Hun eigen biertunnel komt uiteraard ook aan de orde. Terwijl je al die weetjes aan het verwerken bent, blijkt er een bierplankje voor je klaar te staan. Op deze manier kun je kennismaken met de verschillende biersoorten en tegelijk een klein hapje eten. Bij de brouwerij hoort een winkel waar meer dan 2500 speciale biersoorten worden verkocht.

Ben je een boekenwurm? Boekhandel Riemer en Walinga staat bekend als de mooiste boekhandel van Nederland. Zodra je het mooie pand van het familiebedrijf betreedt, beland je in een boekenparadijs. Behalve de indrukwekkende hoeveelheid boeken zal je ook onder de indruk zijn van de klassieke boekenkasten en de sfeer. Het is alsof je terug in de tijd bent gegaan en een ouderwetse bibliotheek bezoekt, inclusief piano en open haard.