Epe op de Veluwe

Veelzijdig Epe

In de gemeente Epe, gelegen tussen de Veluwe en de IJssel ben je voor een gevarieerd dagje uit of weekendje weg aan het juiste adres. Natuur, wild spotten, sport of cultuur?
Alles is hier mogelijk!

Geschiedenis van Epe

Epe kent een rijk verleden. Al voor onze jaartelling was deze aangename plek bekend. Zo’n 150 grafheuvels zijn hier nog getuigen van. Deze werden in de loop der jaren ook een onderwerp voor spannende volksverhalen over heksen, kabouters en spoken. Later kregen de grafheuvels de status historisch monument en behoren vandaag de dag tot het culturele erfgoed van dit gebied. Er is een fietsroute uitgezet langs de grafheuvels, de Traproute.

Ligging en verblijf

Epe ligt aan de noordoostkant van het unieke natuurgebied de Veluwe. Schitterende bossen, uitgestrekte heidevelden en grillige beken voeren hier de boventoon. Tot de gemeente Epe behoren de dorpen Emst, Epe, Oene en Vaassen. Deze dorpen zijn vanaf de snelweg goed bereikbaar. Tevens zijn er busverbindingen met Apeldoorn en Zwolle.

Voor je verblijf heb je de keuze uit vele mogelijkheden. Hou je van luxe? Dan zijn de hotels de aangewezen plek. Meer een natuurminnaar? Boek dan een bungalow of campingplaats in het bos en laat je wekken door de vogels. Maar een Tiny house, een houten woonwagen of een ecologisch tenthuis kan ook. De horeca in Epe is van hoge kwaliteit. Diverse restaurants bieden nu afhaal/bezorgservice. In het wildseizoen staat hier natuurlijk zwijn en hert op het menu!

Bezienswaardigheden en activiteiten

Tot de leukste bezienswaardigheden van Epe behoren de rietgedekte boerderijen. Je waant je al dwalend door het dorp in een compleet andere tijd. Het Veluws Museum toont een 300 jaar oude boerderij, tentoonstellingen en een expositie met bijzondere verzamelingen van de inwoners van Epe zelf!

Een andere attractie is het kasteel Cannenburch in het buurtdorp Vaassen.
Binnen kun je mooie kunstvoorwerpen bekijken, buiten kun je gezellig op een bankje “naast” Maarten van Rossem (bekende historicus) gaan zitten! Beeldhouwwerken zijn sowieso goed vertegenwoordigd in Epe, er zijn ook leuke galeries in het dorp.

Kinderen zullen zich in Epe opperbest vermaken. Het hertenkamp, de speelschuur en het familiepretpark zijn aanraders voor hen. De wat oudere kinderen kunnen zich uitleven in mountainbiken, wakeboarden, paardrijden of boerengolf. Verder zijn er voor jong en oud geweldige fiets- en wandelmogelijkheden.

Natuur in Epe

Last but not least….de natuur! Epe is een waar eldorado voor de natuurliefhebber. De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa. Je hebt hier maar liefst 912 km2 natuur tot je beschikking.

Hier leven ook de “Big Five” van Nederland te weten de vos, de das, het wilde zwijn, de ree en het edelhert. Verder wonen er o.a. vogels, reptielen en insecten in dit dierenparadijs. Je kunt mee met een wildspeurtocht of zelf door de wild schermen kijken in de hoop “1 van de 5” te spotten.

Exclusief voor kinderen zijn de belevingspaden. Dit zijn themaroutes voor de kids waarbij ze avonturen kunnen beleven en veel leren over de natuur. Een bezoekje aan de Schaapskudde Renderklippen is ook favoriet. De kudde bestaat uit 130 vriendelijke Veluwse heideschapen en de herder maakt graag een babbeltje met je.

Rondom Epe ligt een bekenlandschap. Deze deels natuurlijke en deels afgegraven beken kabbelen kalm door de bossen en zorgen voor een serene sfeer.

Tot slot nog wat tips voor een lekker souvenir: Epe heeft een eigen imkerij, een heerlijke pot heidehoning zal bij het thuisfront zeker in de smaak vallen. Verder kun je er chocolade “zwijnen keutels” kopen….en op vrijdag staat van mei tot september “de Aardbeienwagen” in het dorp met de lekkerste aardbeien van de hele Veluwe!

Graag tot ziens in veelzijdig Epe!