Elburg op de Veluwe
In de Middeleeuwen maakte Elburg deel uit van het Hanzeverbond: een vereniging van kooplieden en steden ter bescherming en uitbreiding van hun handel. Net als in de andere Hanzesteden genoot Elburg in deze tijd een opbloeiende welvaart. En dat kun je nog steeds zien.
Elburg
Uit deze periode heeft Elburg veel gebouwen, zoals het Gruithuis, waar bierkruiden werden verhandeld, en de Vischpoort, een middeleeuwse verdedigingstoren. Hoewel de stad klein is, zijn er veel musea te bezoeken. In het Agnietenconvent, een 15de-eeuws vrouwenklooster, is nu het Elburgs Museum gevestigd. In het gebouw zijn permanente en tijdelijke tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad te zien. De kazematten, een van de oudst bewaard gebleven kanonkelders en het muurhuisje, waar de minstbedeelde inwoners van Elburg woonden, maken ook deel uit van het Elburgs Museum.
Veluwemeer
Elburg is een uitgelezen plaats voor liefhebbers van watersport en natuur. Het is bijvoorbeeld mogelijk om op een originele botter te varen. Deze traditionele zeilboten werden in het verleden gebruikt voor de visvangst. Je kunt ook een kano of kajak huren op het Veluwemeer, gaan kite- en windsurfen en natuurlijk zwemmen. Fietsliefhebbers kunnen prachtig fietsen rijden rond het Veluwemeer. Je kunt gebruik maken van een fietsveer. Ook kun je een mooie route nemen langs de vele landgoederen in de omgeving.
Horeca & overnachting
De stad heeft veel plaatsen waar je lekker kunt eten. Maak een wandeling door de Jufferstraat, waar u in sfeervolle oude panden restaurants vindt als Zilverzoen en Restaurant de Haas. In restaurant ’t Olde Regthuys was ooit een plek waar recht werd gesproken, tegenwoordig kun je er heerlijk dineren.De gemeente Elburg heeft verschillende overnachtingsmogelijkheden. Ongeveer 600 logiesverstrekkende bedrijven verwelkomen je op hun eigen manier. Van eenvoudige boerencampings, kampeerboerderijen en bed & breakfast adressen tot luxe campings, bungalowparken en hotels.
Overnachten in een plaggenhut
Tot het begin van de 20e eeuw dienden plaggenhutten als huisvesting voor de allerarmste arbeiders. Een eenvoudig bouwsel, gedeeltelijk ingegraven en gebouwd van modder en twijgen en een dak bedekt met graszoden. Een armoedig bestaan, koken op het vuur, samen slapen in een bedstee, een strozak als matras. Plaggenhutten werden voornamelijk bewoond door veenarbeiders. Later werkten in deze streek ook dagloners als hakkers (hakken en ontschorsen van jong eikenhout) en herders (schaapherders). Bij Bed and breakfast de Rijsgaardhoeve is de gezelligheid van oude plaggenhutten gecombineerd met modern comfort. De 3 hutten hebben elk een romantische bedstee, een badkamer, een zithoek met houtkachel en een bijkeuken. Elke hut heeft een thema: de blokhut, de herdershut en de turfstekershut, elk met hun eigen unieke sfeer. Alle hutten zijn geschikt voor 2 personen.
Overnachten in een koetshuis
Een koetshuis werd vroeger gebruikt als schuur voor rijtuigen en gereedschap, met aan de zijkanten stallen voor vee. Het koetshuis ivan de Rijsgaardhoeve is voorzien van 2 ruime lodges, authentieke bouw gecombineerd met een eigentijdse en sfeervolle inrichting. Hier beleeft u de sfeer van een landelijke bed & breakfast gecombineerd met voldoende ruimte. Elke lodge heeft een ruime woonkamer met zithoek en gashaard, eethoek en bijkeuken. Beneden is een mooie badkamer met vrijstaand bad. En op de eerste verdieping een gezellige slaapzolder. De lodges zijn geschikt voor 2 personen, met de mogelijkheid voor het plaatsen van een kinderbedje.