Harderwijk op de Veluwe

Verrassend Harderwijk

Wie Harderwijk hoort, denkt waarschijnlijk meteen aan het Dolfinarium! Dit grootste Zeezoogdierenpark van Europa is een bezoek ook zeker waard. Maar Harderwijk heeft nog veel meer verrassingen in petto! De stad ademt zowel rust als levendigheid. Voor historie, watersport, festivals, shoppen, culinaire hoogstandjes, romantiek en natuur kun je hier terecht!

Historisch harderwijk

Harderwijk behoort tot de Middeleeuwse Hanzesteden. Door de ligging aan de vroegere Zuidzee werd er veel handel gedreven. In de glorietijd waren Nederland en Duitsland ook bij het Hanzen-netwerk aangesloten. Stadsmuren, imposante poorten, koopmanshuizen, smalle steegjes en pittoreske pleintjes waren kenmerkend voor de Hanzesteden. Zo ook Harderwijk met wel 100 historische monumenten! In het verleden was Harderwijk zelfs ook nog een universiteitsstad. Voor nog meer historie is een bezoek aan het stadsmuseum zeker aan te raden.

Ligging & verblijf

Harderwijk heeft een topligging met aan de ene kant het Veluwemeer en aan de andere kant de Veluwe zelf met haar talrijke bossen. De Veluwe randmeren bestaan uit vier meren te weten het Veluwemeer, het Drontermeer, het Wolderwijd en het Nuldernauw. Tot de gemeente Harderwijk behoort ook het pittoreske dorp Hierden. De stad is via de snelweg goed bereikbaar. Tevens is er een NS station.

Voor je verblijf heb je naast het gebruikelijke aanbod van hotels, appartementen en campings ook unieke overnachtingsmogelijkheden zoals een loft, een boothuis, de stadsboerderij of zelfs een kasteel.

Zien en doen

De keuze aan recreatie en bezienswaardigheden in Harderwijk is groot. Een verblijf van minimaal een weekend is dan ook aanbevolen! De echte watersporters hebben hier de tijd van hun leven. Huur een zeilboot, motorboot, sup of kano en ontdek de Randmeren. Voor de minder geoefende watersporter is een tochtje over het Veluwemeer met de authentieke bruine vloot een regelrechte aanrader.

De cultuurliefhebber kan zijn hart ophalen in het schilderachtige beschermde stadsgezicht van Harderwijk. De OLV kerk, de authentieke stadspoorten en de markt met het stadhuis zijn historische hoogtepunten. Geniet verder van een concertje in de Catharinakapel, interessante musea, sfeervolle straatjes en leuke doorkijkjes. Kortom laat je verrassen! Je kunt ook deelnemen aan een begeleide stadswandeling. Voor kinderen is er een leerzame speurtocht uitgezet.

Harderwijk is tevens een eldorado voor shopfanaten en culinaire liefhebbers. Je vindt er grote winkelketens maar vooral ook kleine exclusieve boetiekjes. Na het winkelen dan lekker richting de horeca, variërend van eetcafe’s tot sterrenrestaurants. Probeer vooral eens de Harderwieker paling! Een bezoek aan het theater is daarna een leuke afsluiter. De stad staat verder bekend om haar vele gezellige festivals.

Natuur

De natuurliefhebber voelt zich ook thuis in Harderwijk! De stad ligt op nog geen 10 minuten van de Veluwe. Hier bestaat de natuur uit prachtige bossen, uitgestrekte heidevelden, een indrukwekkend bekenlandschap en zandverstuivingen met een unieke flora en fauna. Hier in “het groen” kun je echt even bijtanken.

Sportievelingen kunnen zich uitleven in wandelen, fietsen, paardrijden, mountainbiken of op een step de paden verkennen. Aan de oever van het Veluwemeer ligt het Harderbos, dit speel- en ontdekbos is een paradijs voor kinderen. Plezier gegarandeerd! Het bos is namelijk bedacht door leerlingen van de basisschool.

Wist je verder dat:

  • Een “Zeebeer” een heerlijke Harderwijkse specialiteit is…namelijk een cake gevuld met vruchten en noten!
  • Harderwijk zelfs een eigen stadsdichter heeft!
  • Deze”stad in het binnenland” over een echte strandboulevard beschikt compleet met hippe strandtenten!

Harderwijk bruist!