Vakantie Veluwe

Een vakantie op de Veluwe, wie wil dat nou niet? De Veluwe is één van de mooiste natuurgebieden die Nederland te bieden heeft. Het veelzijdige gebied is ideaal om tijdens een vakantie te bewonderen en allerlei activiteiten uit te voeren.

Vanuit je vakantiehuisje loop je zo de frisse natuur in. Er zijn allerlei avonturen te beleven en activiteiten te ondernemen, maar je kunt er ook genieten van de rust en stilte. De gezellige huisjes in vakantieparken bieden ook sociale voordelen, waarbij je kennis kunt maken met nieuwe mensen. Ook voor kinderen is de Veluwe één groot speelparadijs.

Vakantie Veluwe

Fenomenale natuur

In het midden van Nederland ligt de Veluwe met haar groen en omvat ongeveer 1000 vierkante kilometer. Hieronder vallen diverse parken en een groot deel van het gebied is bedekt met dennen- en loofbomen. Tevens zijn er veel beekjes, heuvels en heidevelden te vinden. Een typisch natuurverschijnsel zijn de zandverstuivingen.

Grote keuze uit attracties

Natuurlijk is er niet enkel de mogelijkheid om te fietsen of wandelen door de natuur. Er zijn ook veel attracties in de buurt te vinden, zoals de Apenheul, Julianatoren en het Dolfinarium. Er zijn ook veel musea te bezoeken, zoals het Kröller-Müller museum, met de op één na grootste verzameling van Van Gogh-schilderijen.

Wandelen & fietsen

Fietsen en wandelen is in de breedste zin mogelijk op de Veluwe. In de ochtend zijn het maken van dit soort tochten zeker een aanrader, vanwege de dauwlaag op de bladeren en de mist boven de grond. Mysterieus en idyllisch tegelijk. Neem daarom vooral je camera mee om het wild en groen op de foto te zetten.

Ontspanning & wellness

Aan het plaatje van een ontspannen vakantie midden in de natuur kan wellness natuurlijk niet ontbreken. Verwen jezelf daarom met de mogelijkheden tot een dagje in één van de sauna’s en thermen, zoals de Zwaluwhoeve. Deze spa heeft een tuin van ongeveer 50.000 vierkante meter en er is ook een strand aangelegd. Tevens kun je er een lekker hapje eten.

Winkelgelegenheden

Naast de rust en ontspanning van de natuur en andere bezienswaardigheden in de Veluwe is er ook nog de mogelijkheid om in winkels te duiken. In omliggende steden, zoals Amersfoort, Arnhem, Apeldoorn en Harderwijk kan goed gewinkeld worden. Grote, bekende winkelketens zijn hier te vinden, maar ook kleine boetiekjes zijn aanwezig. Geniet na afloop van een lekker drankje en hapje op één van de terrasjes.

Veluwemeer

Naast kleine beekjes is er ook het grote Veluwemeer, waarbij je de mooie natuur vanaf het water kunt aanschouwen. Hier zijn tevens verschillende strandjes gelegen en er kan een bootje gehuurd worden om lekker te varen op het meer.

Wild van de Veluwe

Er zijn veel wilde dieren in de Veluwe die het natuurgebied opvullen en een robuuste sfeer geven. Ontelbaar veel kleine diersoorten huizen op de Veluwe, maar ook groot wild, zoals het edelhert, welke in de herfst goed gespot kan worden door het opvallende geluid dat hij maakt in dit seizoen. Daarnaast zijn er wilde zwijnen, moeflons, wat kleine schapen zijn, Schotse Hooglanders en de Europese bizon. Ook zijn er veel vossen, dassen en eekhoorns die in de Veluwe hun leven hebben opgebouwd.

Vakantieparken op de Veluwe

Wij hebben een selectie vakantieparken op de Veluwe samengesteld. We hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet en alle reviews voor je verzameld. Zo maak je altijd de beste keuze voor je vakantie op de Veluwe.

Topparken

Topparken Beekbergen

Landal Landgoed ’t Loo

Landal Rabbit Hill

Droompark De Zanding

Droompark Hooge Veluwe

Welke soorten bezienswaardigheden zijn er voor jong en oud?

Op de Veluwe zijn veel verschillende soorten bezienswaardigheden te bezoeken die voor zowel jong als oud leuk zijn. In de natuur kun je het Nationaal Park De Veluwezoom opzoeken of het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Beide parken tonen uitgebreid het natuur en landschap van de Veluwe, maar vertellen ook historische verhalen, zoals die van Anton en Helene Kröller-Müller en hun nalatenschap. Tevens bieden de parken veel kunst en architectuur.

In de natuur zijn vele meren te bezoeken en grote landgoederen die al jaren oud zijn. Daarnaast zijn er torens in het bos en uitkijkpunten die beklommen kunnen worden. Hiervandaan kun je het prachtige landschap van de Veluwe goed overzien. Tevens biedt het gebied diverse oude kastelen met verhalen van jaren geleden. Voor de kinderen zijn de natuurcentra en schaapskooien ook een leuke bezienswaardigheid, waar ze tussen de dieren lekker kunnen spelen.

Aan het strand zijn er mogelijkheden om watersporten te beoefenen en ook kunnen er verschillende boottochten gemaakt worden om de Veluwe vanaf het water te aanschouwen. Daarnaast is het centrum van diverse omliggende stadjes erg geschikt voor jong en oud om leuke winkeltjes te bezoeken en lekker te eten en drinken. Ook zijn in deze stadjes allerlei soorten attractieparken waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken.

Welke activiteiten zijn zeker de moeite waard?

Er zijn zoveel dingen te beleven op de Veluwe dat je er een hele vakantie mee kunt vullen en de mooiste, leukste en meest ontspannende activiteiten kunt beleven. De volgende activiteiten zijn daarom zeker de moeite waard om tijdens jouw vakantie op de Veluwe te bezoeken.

  • Mountainbiken op de Veluwe. De leukste routes kunnen gevolgd worden op een fiets en zo ook op een mountainbike. Hierbij geniet je van de frisse geur en al het groen om je heen, terwijl je de natuur op avontuurlijke wijze verkend.
  • Het Leuvenumse Bos. Ook dit bos bij Ermelo barst van prachtige natuur met veel wandelroutes. Het bos is eigendom van Natuurmonumenten en heeft een grootte van ongeveer 837 hectare. Ook is er veel flora en fauna te vinden.
  • Stoomtrein museum en Bronkbeekmuseum. In Beekbergen ligt het Stoomtrein museum met een oud stationsgebouw, authentieke kantoortjes en een draaischijf voor het draaien van de antieke locomotieven. In Arnhem kunt u naar het Bronkbeekmuseum wat op een historisch landgoed gevestigd is. Er is dan ook veel te leren over de geschiedenis van het begin van de 19e eeuw.
  • De Veluwe in de herfst en winter. Niet alleen in de zomer(vakantie) is de Veluwe een leuke vakantieplek, ook de minder populaire seizoenen geven zijn glans aan het natuurgebied. Zo brengt een laagje sneeuw een gezellige sfeer en ook hiervoor zijn speciale activiteiten beschikbaar.
  • Ballonvaren. Vanuit een luchtballon kun je de prachtige landschappen bezichtigen. In Barneveld is ieder jaar het Ballonfiesta, waar tijdens een festival tientallen luchtballonnen de lucht in gaan van allerlei grootten en in diverse uitvoeringen.

Wat te doen op de Veluwe

Er zijn legio activiteiten die je kan ondernemen op de Veluwe. Wij hebben een overzicht gemaakt van de allerleukste activiteiten. Klik op ‘bekijk alle activiteiten’ en kies je favoriete manier om de dag te besteden.

Avonturenpark Schateiland

Bowlen in Harderwijk

Golf spelen op de Veluwe

Bootje huren in Elburg

Veluwe events

Paleis het Loo

Wat voor soort accommodaties zijn er beschikbaar in de Veluwe?

Een vakantie in de Veluwe is dus een uitgelezen kans om te genieten van de natuur en de activiteiten die het gebied te bieden heeft. Een overnachting kan dan zeker niet ontbreken om ook van een mooie sterrennacht te genieten. Wat voor soort accommodaties zijn er beschikbaar?

Op de Veluwe zijn veel hotels beschikbaar met allerlei interne faciliteiten, zoals een heerlijke wellness en zwembaden. Echter ook kun je er heel goed kamperen op idyllische plekken en er zijn veel parken beschikbaar waar kinderen zich hele dagen kunnen vermaken. Tevens zijn er bungalows en kleinere parkjes. Voor iedereen is er wel iets te vinden om te genieten van al het moois van de Veluwe.